fbpx
Nieuws

Zondag 2 niet, -23 niet maar toch ……

Afgelopen vrijdag kreeg ik van onze clubnestor Rien al het  bericht dat de wedstrijd van het 2e tegen Abcoude uit niet door ging. “Afgelast door vereniging” is dan de tekst bij de site van de bond. Het gaf mij de gelegenheid om vandaag naar -23 te gaan kijken, thuis tegen RKDES. Het zou een strijd worden tussen de nummer 1 en 2 in deze competitie. Bij aankomst op ons complex ontwaarde ik op veld 2 een aantal Zwanenburg spelers en in de omgeving van de kantine een rond dolende scheidsrechter. Geen tegenstander te bekennen en die kwam ook niet zo bleek. De VR1 was, op veld 1, wel al bezig onder bezielende leiding van scheids Bert Kranenburg. Onze vrouwen, waaronder niet die van mij, namen het op tegen een team met een geel shirt en een witte broek. Daarvan ken ik er een paar maar het bleek toch de meest voor de hand liggende club uit Haarlem te zijn. Onze vrouwen staan bovenaan en hielden dat ook zo. Er waren van beide kanten mooie doelpunten te zien maar Zwanenburg maakte er 7 en Geel – Wit kwam niet verder dan 3.

Het was even wachten daarna. Het 3e speelde om 14.00 uur nog thuis tegen koploper TOG 2. Die hadden nog maar 1 maal verloren en 2 x keer gelijk gespeeld. In de afgelopen week had ik via de tam – tam al gehoord dat Bert Loogman op veler verzoek het 3e weer ging begeleiden, met in zijn kielzog Jos Tetteroo. Maar ja, meteen tegen de koploper kun je nog geen wonderen verwachten. Na een snerpend fluitje dat van een kleine bejaarde leidsman kwam was Zwanenburg meteen scherp en zag binnen één minuut kans om een doelpoging te wagen. De van links in de korte geschoten bal richting de kruising werd door de keeper gepareerd. Bij de tegenstander liep een spits die alles van Henk Veerman had. Groot, zwaar en allemaal net niet. TOG liet die club van zich spreken en werd de keeper van Zwanenburg op de proef gesteld. Die verrichtte binnen 5 minuten twee uitstekende reddingen. Zwanenburg toog weer naar voren en na een combinatie met overzicht en doorzettingsvermogen werd er gescoord: 1 – 0. Bij TOG was het een voor mij bekend verhaal. Individueel geen verkeerde spelers. Veel aanstellerij bij soms wat stevige duels die de in de middencirkel ronddolende leidsman niet goed, vaak zelfs compleet verkeerd, inzag. Het was knap dat de spelers van het derde er voor bleven gaan, zich niet uit de tent lieten lokken en zelfs voor rust op een 2 – 0 voorsprong kwamen. TOG was zo verstandig om de meest heetgebakerde man in de rust te wisselen. Er kwam iets meer rust in de wedstrijd zo leek. De kleine man in het zwart voorkwam dat. Hij nam de gekste beslissingen die bij beide partijen tot de nodige irritatie leidde. Ondanks dat wist Zwanenburg in de 56e minuut de marge nog te vergroten: 3 – 0. Daarna was er nog maar één hoofdrolspeler die blijkbaar een contract (10% voor hem) had met de bond. De leidsman strooide met de meest onzinnige gele kaarten,  floot ook, steeds snerpender, voor spelhervattingen en leek rijp voor een solo concert. Tegenstander TOG probeerde er toch nog wat van te maken maar het was Zwanenburg dat na een goede individuele counter de 4 – 0 op het bord bracht. De scheids bleef gele kaarten uitreiken, vooral aan Zwanenburg spelers, waarbij zelfs een zucht van ongenoegen al reden genoeg was. Hij oogde in het laatste kwartier zelfs partijdig en greep in de 80e minuut zijn kans om TOG nog een doelpunt te gunnen na een heel erg makkelijk gegeven penalty. Het werd derhalve 4 – 1. Ik heb al speler en als coach het nodige mee gemaakt met scheidsrechters. Die van vandaag brak al mijn records. Hij sponsorde de bond met 11 kaarten. Ooit eerder vond ik een leidsman met 7 in één wedstrijd al erg slecht. Dat het nog erger kon bleek vandaag. Naast de slechtste man van de dag was de keeper van Zwanenburg de beste man van de dag. Een en ander laat onverlet dat het 3e een knappe overwinning wist te behalen op de koploper en nu aansluit bij de top 5. Volgende week speelt het tweede weer thuis, tegen het op de laatste plaats staande Hooglanderveen 2, die in het verleden betere tijden hebben gekend. Maar zoals eerder gezegd, resultaten uit het verleden……