Zwanenburg weet Alliance’22 te weerstaan.

Voorafgaand was het al duidelijk dat het in deze wedstrijd spannend zou worden. Alliance’22 is voor Zwanenburg een lastige tegenstander en misschien wel een beetje een angstgegner. Ook Alliance’22 ervaart de wedstrijden tegen Zwanenburg, volgens trainer Willem de Vreeze, als bijzonder lastig en onvoorspelbaar. Ook vandaag was dat weer het geval. Zwanenburg had zeer zeker vertrouwen getankt uit de vorige wedstrijd tegen RKEDO. Waar de technische staf tegen RKEDO nog naar een reële  opstelling moest speuren en het een beetje op een “tombola”leek, was er in deze wedstrijd de luxe dat er 5 wisselspelers op de bank zaten en reservekeeper Max. Wel 6 wissels dus en Matthijs Kamminga was niet bij de wedstrijdselectie.

Na de start van de wedstrijd door de spelers van de JO 12-3 startte de beide ploegen energiek. Alliance’22 wilde als nummer 4 laten zien dat de ploeg een goede periode doormaakt. Zwanenburg deed daar echter niet voor onder en wilde zoals gezegd de goede wedstrijd tegen RKEDO een vervolg geven. Zo ontstaat er een leuke wedstrijd, waarin het spel op en neer gaat. Zwanenburg zet in het begin goed druk en men is fel en het tactische plan wordt goed uitgevoerd. Van achteruit wordt er over het algemeen goed gecoacht. De eerste kans voor Zwanenburg is voor de hardwerkende en goed spelende Louis Elbertse. Zijn schot wordt echter geblokt. Kort daarna begaat Jurian te Hoonte een overtreding. Deze overtreding kan in de ogen van de scheidsrechter niet door de beugel en dus krijgt Jurian een gele kaart. Deze kaart is voor 100 % onterecht. Daardoor moet hij vanaf de 20e minuut eigenlijk met de de handrem erop spelen en dat is terug te zien in zijn spel. Waar hij in de voorgaande wedstrijd voorop kon gaan in de strijd, moest hij nu regelmatig nadenken en bijna had hij voor de rust nog een kaart kunnen krijgen. Deze actie zag de scheidsrechter wel als ongelukkig. Zwanenburg durfde te voetballen en met een geconcentreerde defensie werd er steeds goed gespeeld. In de 24 minuut resulteerde dat in een voorsprong voor Zwanenburg. Nigel Zwarts, die een dubbele dekking kreeg, liet zijn tegenstander “zijn hielen zien” en kon een mooie voorzet geven. Goalgetter Zakaria el Johari stapte over de bal heen en bracht Luca van Dijken in scoringspositie. Hij wist met precisie de bal in de lege hoek van het doel te plaatsen en tekende de 1-0 aan. Wat een weelde en wat gaf het de ploeg inspiratie voor het vervolg. Enkele minuten later moest keeper René Jonker de heldendaad van de wedstrijd verrichten. Uit een strak geplaatste corner van Alliance moest hij al handelend optreden en vervolgens wist hij ook katachtig de rebound uit het doel te houden. Dat geeft de tegenstander echter wel moed om door te gaan en met vereende krachten probeert Alliance dan ook de gelijkmaker op het bord te brengen. Dat lukt echter niet en het is met name Zwanenburg wat met counters gevaarlijk wordt en blijft. Vooral de actie en rush van uitblinker Melle de Graaf zorgt voor gevaar en applaus. Ook de wissel van de aanvoerder van Alliance is een grote aderlating voor de bezoekers. Bijna weet Alliance voor de rust toch nog een doelpuntje te stelen. Een vrije trap wordt plotseling rechtstreeks in de korte hoek geschoten, waar iedereen op een hogebal in de doelmond rekent. Daarna is er de thee en is de rust aangebroken.

Na de rust is Camile Kesbeke in de ploeg voor de licht geblesseerde Roy von Mauw en gaat Melle de Graaf rechts centraal spelen. Alliance zoekt vanaf minuut 46 direct de aanval en wil de wedstrijd kantelen. Zwanenburg geeft echter geen kik en eigenlijk blijft Alliance de hele tweede helft aanvallen zonder kracht. Men komt ver en ook Zwanenburg geeft daar wel ruimte voor, maar bij de 16 m. is het plotseling klaar. Ook blijft ons “vlaggenschip” het tactisch plan redelijk uitvoeren en is het bij twijfel een verre bal en geen gepriegel in de verdediging. Ook komen er nog enkele verse krachten in het team om de overwinning over de streep te trekken. Allereerst worden Tom van Moorsel en Niels Oostwouder ingebracht voor Wouter Mulder en Zakaria el Johari en later komt ook Silvian Kesbeke nog in de ploeg voor Louis Elbertse. Vooral de terugkeer van Niels Oostwouder is fijn. Na een lange periode van blessureleed, maakt hij vandaag zijn eerste minuten in het team. Meer keuze is voor de komende periode prettig en maakt de kans op een goed vervolg groter. In het laatste deel wedstrijd probeert Alliance nog meer aan te zetten. Onze defensie weet echter alle kansen te elimineren en ook onze keeper wil vandaag zijn doel schoon houden. De druk van de bezoekers levert Zwanenburg ook kleine kansjes op en het is jammer dat geen van die mogelijkheden de 2-0 op het bord brengt.  Dan zou de wedstrijd op slot komen te zitten. Dat is dus niet het geval en dus blijft het spannend tot het eind. De scheidsrechter doet daar nog een schepje bovenop. Onterecht geeft hij aanvoerder Jordy Vierbergen een tweede gele kaart. Natuurlijk had onze aanvoerder beter moeten weten, maar ook de scheidsrechter doet een “duit in het zakje” Van beide dus een onnodige actie.

Uiteindelijk weet Zwanenburg een heerlijke overwinning uit het vuur te slepen en is Luca van Dijken de matchwinner. Weer een driepunter en er blijft hoop op betere tijden Volgende week uit tegen Limmen weer een beetje de hoge hoed met surprises mee en we gaan omhoog kijken. De plaatselijke media stelt daar vraagtekens bij. Wat is de noodzaak volgens het Haarlems Dagblad? Dat is snel uit te leggen. Men opgeheven hoofd afscheid nemen en geen degradatie op het CV. Proficiat Zwanenburg.

Man of the Match:

Volgens de complete keuzecommissie was er maar één speler die in aanmerking kwam voor de 3 punten. Dat was Melle de Graaf. Voor rust speelde hij als rechtsback zeer comfortabel en na de rust nam hij de plaats in van Roy von Mauw. Dat deed hij ook met een grote superioriteit en het geeft voor de komende maanden vast een prettig vertrouwen. Roy von Mauw vertrekt namelijk binnenkort naar verre oorden voor een reisje om de wereld. Natuurlijk gaan we hem in dit moeilijke competitiejaar missen, maar het is niet anders. Goede reis en veilig terug. In de puntenrace hebben we alle andere spelers de 2 punten gegeven en helaas 1 punt voor Jordy Vierbergen. Goed gespeeld, maar ook twee keer niet nagedacht en dus rood en volgende week een wedstrijd langs de kant.