Zaterdag 1: Z.S.G.O.

Het was overwegend droog maar toch viel er uit de dreigende donkere wolken af en toe wat regen. Bovendien was het 5 graden kouder dan eergisteren. Geen ideale omstandigheden om naar een potje voetbal te gaan kijken. Toch hadden 7 supporters van vak A deze omstandigheden getrotseerd en waren onder zware begeleiding naar sportpark Ookmeer getogen. Daarnaast nam ik nog 10 andere Zwanenburg aanhang(st)ers waar terwijl de teller bij de thuisploeg op 2 bleef steken. Het dreigde nog vóór de aftrap mis te gaan. Zelfs op het buitengewoon late aanvangstijdstip (15.00 uur) stond er om 15.10 uur nog niemand op het veld en begon de Zwanenburg aanhang van vak A zich luidruchtig te roeren. De dienstdoende scheidsrechter bleek op het aanvangstijdstip begonnen te zijn met een uitgebreide controle van de spelerspas en het per speler navragen van de geboortedatum. Maar er steeg toch gejuich op toen de eerste speler naar buiten kwam. Eerst alle spelers van Zwanenburg en daarna 1 voor 1 die van de thuisploeg. Opvallend was dat velen van hen een maillot aan hadden en ook handschoenen maar wel een shirt met korte mouwen.

Om 15.17 uur werd er dan eindelijk afgetrapt en begon trainer Bert als grensrechter. Die zag dat de thuisploeg van meet af aan de bal makkelijk rond liet gaan en Zwanenburg meteen onder druk zette. Al snel schoot Jordy langs de zijlijn te hulp en kon Bert bij de dug – out plaats nemen. Na 7 minuten wist Zwanenburg even onder de druk uit te komen en kwam in de buurt van de 16 aan de overkant. Die aanvalspoging leek onschadelijk gemaakt te worden maar door knoeiwerk belande de bal plots in de voeten van Lucas Wilhelmus. Die zag dat de keeper uit positie stond en deponeerde het speeltuig vanaf 20 meter tussen de palen: 0 – 1. Daarna kwam Zwanenburg er nauwelijks aan te pas maar werkte als team wel hard om de minimale voorsprong vast te houden. Zo af en toe was er een plaagstootje maar kwam spits Tim Reemer snelheid te kort om verder gevaar te stichten. Hij was al geblesseerd begonnen en liet zich na een half uur door Youri Blom vervangen. De tijd liep naar de 45 minuten toen de ineens op rechts geposteerde Daimy Zijregtop de bal vanaf die kant naar de plots op links staande Joshua von Mauw plaatste. Die had een korte actie in huis en trok de bal voor alwaar Youri midden voor het doel ineens opdook en met de punt van de schoen de bal tegen de touwen werkte: 0 – 2. Volledig tegen de verhouding in maar vak A lachte in zijn vuistje. De soms apathische leidsman liet na 45 minuten nog even door spelen. Daarvan maakte hun nummer 11 dankbaar gebruik. Hij soleerde op de achterlijn langs drie vertwijfelde Zwanenburgers, legde vlakbij het doel af en de binnentikker was een feit: 1 – 2. Nou ja, je moet niet vragen hoe maar Zwanenburg ging met een voorsprong op zoek naar de thee. De niet soepel ogende leidsman zocht het hoger op en liep de trappen op om in de kantine even op te warmen.

Toen ik dacht dat de rust wel erg kort duurde kwamen er twee spelers van de thuisploeg met hun trainer naar buiten. Die waren het hoorbaar niet met hun voorman eens, alleen was er geen woord Nederlands bij dus de inhoud ontging mij. Na rust bleek één der beste spelers aan hun kant gewisseld te zijn. Een bonkige middenvoor was zijn vervanger. Om 16.17 uur ging het spel weer verder en was op de zijlijn Jeffry de vervanger van Jordy. Ook nu domineerde de thuisploeg maar kreeg Zwanenburg in de 51e minuut een dot van een kans. Heel vak A snapte niet waarom die er niet in ging. Het had gewoon 1 – 3 moeten zijn. Ondertussen bleek hun bonkige spits over snelheid, techniek en overzicht te beschikken. Hij had binnen korte tijd tot twee maal toe een dreigende actie en zijn derde was fenomenaal. In de loop nam hij met buitenkant voet de bal aan, liep een tegenstander voorbij, kapte de bal voor zijn goede voet en knalde in de 61e minuut onhoudbaar binnen: 2 – 2.  Zwanenburg ging over tot lange halen en snel thuis en van enig samenspel was geen sprake meer. En je kon er op wachten. Er werd even geknoeid halverwege onze eigen helft, ofwel onnodig balverlies. Hun rechtspoot met nummer 11 kreeg daarna op hun linkerkant de bal aangespeeld en stuurde op de hoek van de 16 met een simpele schijnbeweging twee man het bos in om vervolgens in de 66e minuut keeper Kevin kansloos te laten: 3 – 2. Zwanenburg probeerde het daarna nog wel en kreeg nog twee dotten van kansen. Eén daarvan werd op 1 meter van het doel tegen de lat geschoten.

Maar ja, zoals de naam van de tegenstander al aan gaf gold dat voor Zwanenburg:  Zonder Samenspel Geen Overwinning, (ZSGO). En die namen het credo van hun vroegere buren (nu AGB) over. Samenspel Leidt Tot Overwinning, (SLTO).

Voor de tweede achtereenvolgende keer stonden Bert en zijn mannen na afloop met lege handen. Omdat de “concurrentie” wel punten pakte zakt Zwanenburg van plaats 4 naar plek 7. Volgende week weer uit. Dan naar het op de 3e plaats staande De Germaan/Eland.