Geen beloning voor Zwanenburg

Een woordje vooraf

Natuurlijk zou het vandaag geen gemakkelijke opgave worden. De tegenstander had nog wel wat restricties ingebouwd, maar de grote schare supporters van HBC kwam naar Zwanenburg om het kampioenschap te gaan vieren. De ploeg uit Heemstede wilde vandaag niets anders dan de titel veroveren.

De ambiance vooraf was daar ook wel wat op afgestemd. Was het vorig jaar onze eigen “vuurwerkbrigade“ die voor Bengaals vuur zorgde voor het eerste fluitsignaal, nu was het de tegenstander.  Ook het bericht op de social media, dat onze spelmaker en beste speler, Mark Mul, volgende jaar de kleuren van HBC gaat verdedigen, was een kleine verrassing in de aanloop naar de wedstrijd. Natuurlijk was het bij de selectie van Zwanenburg al bekend, maar het moment was bijzonder. Het begin van de wedstrijd was dus spetterend en dat zorgde bij de thuisploeg voor extra spanning. Een gelijkspel of kleine winst zou er voor kunnen zorgen dat de nacompetitie nog ontlopen zou kunnen worden.

Met die opdracht moest het team van Zwanenburg de wedstrijd gaan beginnen.

Onze pupil van de week, Qwincy van der Hoorn, mocht de wedstrijd in gang brengen en de eerste score op het bord zetten.

De eerste helft

Daarna begon de wedstrijd echt en natuurlijk was er direct de druk van HBC. Dat veroorzaakte aan Zwanenburg kant wat nervositeit en maakte dat er direct druk op de defensie van de thuisploeg kwam te liggen. Ook was duidelijk dat HBC, met al het aanwezige potentieel, wel degelijk meer kwaliteit had. Het veldoverwicht was dan ook zeer zeker in het voordeel van de bezoekers. Toch kon Zwanenburg er zo af en toe brutaal uit komen. In de 21e minuut resulteerde dat in een 1-0 voorsprong voor onze boys. Een tegenstoot kwam bij Rick van Veen terecht en hij kon de bal heel geniepig in de vrije ruimte meegeven aan Nick de Graaf. Die wist raad met deze ruimte en wist de rechtsback van HBC achter zich te houden en met een droge schuiver de 1-0 op het “niet werkende” scorebord te zetten.

HBC was duidelijk verrast en ook de trainer van HBC gaf daar blijk van. Zenuwachtig instrueerde hij zijn spelers. Met name de rechtsback van HBC moest korter gaan spelen op onze linksbuiten.

Maar HBC stond dus op en ging op jacht naar de gelijkmaker. In de 27e minuut lukte dat al en eigenlijk was dat veel te snel. Onvoldoende wegwerken in de Zwanenburgse verdediging zorgde er voor dat HBC snel de stand weer in evenwicht kon brengen en de Zwanenburgse brutaliteit kon bedwingen. Dat resulteerde er in de 35e minuut ook in dat het 1-2 werd.

Na een goede redding van onze keeper kreeg HBC een corner. Bij deze corner ontstond er onrust in het Zwanenburgse strafschopgebied. Ook werd onze keeper belemmerd in zijn uitkomen en dus werd de achterstand  in korte tijd omgebogen in een voorsprong. Er was aan Zwanenburg kant duidelijk een gevoel van teleurstelling. Natuurlijk had Zwanenburg zichzelf ook voor rust nog moeten belonen, maar daar zijn we dit seizoen niet zo gelukkig in. De rust werd dus bereikt met een 1-2 achterstand. En het zou in de tweede helft vast niet makkelijker worden. HBC kon eigenlijk heel ontspannen verder voetballen en mogelijkerwijs via een counter of een vrije trap of corner de voorsprong nog uitbouwen.

De tweede helft.

In de pauzebabbel was dat ook het hoofdthema. Zwanenburg speelde niet slecht. Kreeg ook kansjes. Maar HBC was duidelijk van een andere orde. Dus wat was wijsheid. In eerste instantie dacht ik bij de aftrap voor de tweede helft, dat de thuisploeg direct met een waar offensief zou beginnen. Bij de middenlijn hielden zich vijf frontsoldaten op !

Gelukkige was dat meer schijn dan werkelijkheid en werd het achter niet open gelaten in de Zwanenburg defensie.  Ook rook men niet opzichtig het gele vocht. Nee, de wedstrijd ging verder, zoals deel één was geëindigd. HBC voetbalde rustig verder en was de baas op het veld.

En eigenlijk gooiden ze in de 53e minuut de wedstrijd al helemaal in het slot. Bij een vrije trap, stond de rechtsbuiten plotseling helemaal vrij en kon hij gericht inkoppen, zonder dat er verweer was. Ja, HBC ging de prijs vandaag binnenhalen en wat Zwanenburg ook probeerde, we kwamen er niet meer bij in de buurt. Over en weer ontstonden er nog kansjes en beide ploegen wisselden spelers. Maar van een echte wedstrijd was geen sprake meer. Na 85 minuten wist de uitblinker van Zwanenburg, Nick de Graaf, nogmaals het doel te vinden, en  zijn tweede treffer op het bord te zetten en de stand op 2-3 te brengen. Maar daarna was het over. Niets kon het feest meer in de war brengen en HBC kon zo in twee jaar opstomen van de 4e klasse naar de 2e klasse. De felicitaties zijn dus voor de ploeg uit Heemstede. De thuisploeg bleef toch wel een beetje met een kater achter en kreeg geen beloning voor de inzet en moet nu in de laatste wedstrijd, het goede gevoel weer terug zien te krijgen. Daarna volgt onherroepelijk de nacompetitie, waarin de ploeg het verblijf in de 3e klasse moet zien te verlengen.