Zwanenburg – Bergen  ….De thuisploeg knokt op karakter voor puntendeling.

In de wedstrijd tegen Sporting Krommenie werd Zwanenburg vorige week zondag niet beloond voor de inzet en strijdlust en was het geluk niet aanwezig. Gelukkig zijn er ook wedstrijden waarin er wel eenkan worden binnengehaald en er” loon na werken is” Donderdagavond 25 april kwam Bergen op bezoek. De wedstrijd was naar voren gezet i.v.m. de festiviteiten rond Koningsdag en de mogelijk”day after dip” op de zondag erna. Het weer was in eerste instantie niet echt een uitnodiging om gezellig de wedstrijd te komen bekijken, maar naarmate het begintijdstip dichterbij kwam, werd het droog. Dat  maakte het voor de nodige Bergen fans aantrekkelijk om de warme kantine van Zwanenburg. In te ruilen voor een plaatsje op de tribune. Ook de Zwanenburg supporters kwamen uit hun huis en zo werd het toch nog gezellig langs de lijn. De bezoekers waren op tijd op het terrein aanwezig, daar men niet in de file wilde komen te staan. Het team van trainer Jan Nederburgh had er duidelijk zin in en wilde een goede voorbereiding kunnen afwerken. De thuisploeg liet ook niets aan het toeval over om goed te starten. Helaas waren er wel een aantal mannen die eerst even wilden wachten op beter weer, voordat men de weg naar het veld koos.

In de opstelling was duidelijk dat de technische staf opnieuw weer voor problemen was geplaatst. De ziekenboeg was aangevuld met Niels Oostwouder en dat was dus nummer 5 van de basisploeg die moest worden vervangen. Daarnaast een afwezige Nigel Zwarts  in verband met vakantie en dus een basisplaats voor Mees den Dekker.En op de bank veel spelers van Zwanenburg 2. Het was dus wederom afwachten, wat de avond zou gaan brengen.

In de aanloop doemde er nog een probleem op. Normaal is een scheidsrechter minimaal een uur voor de aanvang van een wedstrijd aanwezig. Deze keer was dat niet het geval en dat bracht een extra probleem met zich mee. Wat als de leidsman verstek laat gaan? Iedereen onverrichterzake weer naar huis sturen of een tussenoplossing bedenken en voorbereiden. Dat laatste was inderdaad het plan en al besproken met de beide trainers en had dus ook de goedkeuring van beide ploegen. Toch hoefde dit noodscenario niet in werking worden gebracht. Precies om 20.00 uur kwam de scheidsrechter ons sportpark oplopen en kon alles regulier doorgaan. Door files bij Purmerend was hij meer tijd kwijt om in Zwanenburg te komen. Door alle perikelen werd om 20.35 het startsein gegeven en begon een wedstrijd die uiteindelijk alles bracht wat nodig is voor een hele leuke ontmoeting.

Zwanenburg had een scherpe start en de eerste aanval was kansrijk met een schot in het zijnet van Louis Elbertse. Daarna kwam Bergen op gang en moest onze defensie aan het werk. De kansen werden gelukkig niet benut of gingen ver over. En zo was het Zwanenburg wat de score kon openen. Een heerlijke aanval eindigde bij Mees den Dekker, die met een droog schot de keeper van Bergen wist te verrassen. Daarna ging Bergen aanzetten en opdringen en moest Zwanenburg “alle hens aan dek hebben “ om de gelijkmaker te voorkomen. Eén keer moesten aanvoerder Jordy Vierbergen en keeper René Jonker samen alle zeilen bijzetten om een doelpunt tegen te houden. Maar de druk van Bergen werd alsmaar groter en in de 22e minuut wist topscorer Maarten Kraak de gelijkmaker aan te tekenen, na balverlies van Zwanenburg op het middenveld. De Bergense storm is daarna nog niet geluwd en de ploeg wil gelijk doordrukken. Een kans en doelpunt in de 24e minuut kan geen goedkeuring krijgen in de ogen van de scheidsrechter, dhr. Wardougan en vervolgens gaat het lang gelijk op. Maar de kansen van Bergen blijven en zijn  groter en Zwanenburg is vaak te onnauwkeurig. Met veel moeite weet met “het hoofd boven water te houden” en het is vooral aan keeper René Jonker te danken dat er geen doelpunten vallen aan Zwanenburg kant. Ook Melle de Graaf en Camiel Kesbeke spelen een hele goede wedstrijd. Daarnaast vertolkt Tom van Moorsel vandaag een actieve rol door veelvuldig vanuit het middenveld door te breken in de vijandelijke linies. In de tweede helft is hij vaak aan het wisselen met Luca van Dijken en speelt hij in de spits. Er ontwikkelt zich meer en meer een enerverende wedstrijd waarin er over en weer kansjes zijn. Tot de rust wijzigt de stand niet meer.

Na de rust is er aan de kant van Bergen een wissel en Zwaneburg gaat door met de ploeg van voor de rust. Opnieuw wil Bergen de wedstrijd snel beslissen en is er grote druk op de Zwanenburg defensie en dat leidt in de 52e minuut tot een tweede treffer. Een aanval van rechts weet Bergen goed af te ronden en zo staat het 1-2. Aan de kant vreest men het ergste, want Bergen is een lastige tegenstander en verdedigend heeft men het goed voor elkaar. Toch laat Zwanenburg het hoofd niet hangen en komt men meer en meer in de wedstrijd.Helaas moet Kevin Verhoeve zijn plaats afstaan door een blessure. Hij speelde goed en scherp. Zijn vervanger is Frank Hoogendijken en ook hij zorgt voor een portie energie. Tom van Moorsel en de hard werkende Luca van Dijken maken het lastig voor Bergen en ook Silvian Kesbeke en Wouter Mulder blijven hard werken en gevaar stichten in de defensie van de bezoekers. Zwanenburg zet aan, maar het geluk ontbreekt. Toch lijkt het wel of er meer in zit voor de thuisploeg. In de 77e min wisselt trainer Richard Griffioen in één keer zowel Jordy Vierbergen (blessure), Sivian Kesbeke en Louis Elbertse ( beide moegestreden) voor Robin Poelsma, Matthijs Kamminga en Tom de Waal. Dit geeft de ploeg zoveel nieuwe energie dat Bergen terug moet en er grote mogelijkheden komen voor Zwanenburg. Met name het schot van Tom van Moorsel had meer verdiend. Toch is de koek niet op en in de 87e minuut wordt Matthijs Kamminga  onterecht tegengehouden of onderuit gehaald binnen de 16 meter. Dus een penalty en bij afwezigheid van Jordy Vierbergen, neemt Robin Poelsma de verantwoordelijkheid en schiet hij Zwanenburg naar een verdiende 2-2. Kort daarna krijgt Tom van Moorsel nog een vrij veld voor zich en is alleen de keeper van Bergen nog voor hem. Er is een botsing tussen de beide kemphanen. Waar de Zwanenburg supporters rekenen op een tweede strafschop, ziet de scheidsrechter het anders en wijst hij Tom van Moorsel aan als schuldige van de botsing. Dus komt er geen  nieuwe penalty, maar een gele kaart voor  Tom van Moorsel, waar iedereen vraagtekens bij heeft. Dus geen winst in de laatste minuut, maar een welverdiend gelijkspel en een punt als revanche voor de ongelukkige nederlaag in Bergen. Als alles goed gaat staan we nu een plaatsje boven de plaatsen voor directe degradatie en dat geeft weer een beetje hoop met hierna nog 3 wedstrijden te gaan.

De volgende wedstrijd is op zondag 12 mei om 14.00 uur. We spelen dan opnieuw thuis tegen Alcmaria Victrix.